dinsdag 14 december 2010

Bakfiets

De omgebouwde bakfiets is tegenwoordig een veel voorkomend voertuig. Dit is een nieuwe variant van de oude bekende bakfiets. Het is een model met een kleine bak waarin kinderen op stoeltjes kunnen zitten. Sinds ongeveer 2000 is deze bakfiets zeer populair bij gezinnen met jonge kinderen. Vooral in gote steden zoals Amsterdam worden tal van moeders en vaders met hun kinderen en boodschappen in moderne bakfietsen van verschillende fabrikanten gespot. Er vormt zich namelijk als gauw een probleem wanneer gezinnen met twee of meer kinderen op de fiets in de stad boodschappen moeten doen. Het vervoeren van de kinderen en ook nog eens de zware tassen aan het stuur van de fiets, kan onveilige situaties creëren in het verkeer. De nieuwe bakfiets is zo gebouwd dat hij een vrij lage instap heeft en een zwaartepunt dat laag bij de grond ligt. Hierdoor wordt hij zeer wendbaar en wordt het een eitje om hem te besturen. De kinderen zitten vóór de bestuurder in een veilige en comfortabele bak. De veiligheid wordt nog eens vergroot door de gordels die zijn ingebouwd voor de kleintjes. In bijna elke fietsenwinkel worden nu de tijd nog steeds de vernieuwde bakfietsen verkocht. Dit toont dan ook wel de nog steeds bestaande populariteit van de bakfties aan.    
Trendfactoren:
Demografie:  Veel gezinnen (vooral de moeders) in de steden willen mobiel zijn. Zonder dat ze in de file staan. Ook is het tegenwoordig van belang dat ze meerdere kinderen te gelijk kunnen vervoeren. 
Economie: de fiets is goed betaalbaar en er zijn veel gezinnen die zo een fiets willen. Ook tijdens de crisis zijn er fietsen verkocht want de veiligheid van je kind gaat voor.
Sociaal/cultureel: Je hebt meer contact met je kinderen omdat die voor je zitten i.p.v. achter je. Hierdoor heb je meer toezicht. 

Technologie: Door verbetering van de technologie van de fiets werd het mogelijk om een bakfiets te maken. Er ontstond de mogelijkheid om meerdere kinderen mee te nemen en/of meer boodschappen.

Egologie: De bakfiets is goed voor het millieu, er zijn geen uitlaatgassen.

Politiek: De bakfiets is een veilig en toegestaan vervoersmiddel. 


Microtrend
Bakfiets
Maxitrend
Makkelijkere/veiligere verplaatsen met kinderen
Megatrend
Emancipatie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten